Mary Anderson, femeia care a inventat ştergătorul de parbriz

V-aţi gândit vreodată cum aţi putea conduce fără ştergătoarele de parbriz pe ploaie sau ninsoare? O dotare banală, nelipsită, dar atât de folositoare. Mary Anderson a fost prima care și-a imaginat, a schițat și a patentat un dispozitiv de curățat parbrizul. Dar, surpriză neplăcută. A fost refuzată de producătorii auto ai vremii.

Mary Elizabeth Anderson, născută în 1866 în Burton Hill Plantation, Greene County, Alabama imediat după Războiul Civil American, în ajunul Erei Reconstrucției. John C., tatăl ei și al sorei Fannie, moare încă din 1870, tânăra familie reușind să trăiască din veniturile moșiei lăsate moștenire.

S-a mutat în 1889 în Birmingham, Alabama, unde a devenit dezvoltator imobiliar construind Apartamentele Fairmont pe Highland Avenue. În 1893, Anderson a părăsit Birmingham pentru a exploata o fermă viticolă în Fresno, California. În 1898, s-a întors la Birmingham pentru a ajuta la îngrijirea unei mătuși bolnave. S-a mutat cu mama Rebecca, sora Fannie, cumnatul G. P. Thornthon, și mătușa bolnavă în apartamentele Fairmont, cea din urmă aducând și un camion de colecții de obiecte din aur și bijuterii.

Motivul invenției

Într-o vizită în New York, în iarna anului 1902, în timp ce se afla într-un tramvai, Anderson a observant că șoferul se chinuia să vadă prin geamul plin de lapoviță, se apleca în afara vehiculului sau chiar oprea pentru a curăța parbrizul … cu mâinile. Mary Anderson, un antreprenor al vremii, dar nu un inginer, a identificat problema și a proiectat un dispozitiv de ștergere a parbrizului cu acționare manuală din interiorul vehiculului. Dispozitivul putea fi înlăturat cînd vremea era frumoasă.

Refuzuri

Anderson a cerut înregistrarea brevetului de inveţie la 18 iunie 1903 când maşinile nu erau foarte populare, spre exemplu, automobilul Ford Model A încă nu fusese produs.

Brevet stergator Mary Anderson


La 10 noiembrie 1903, oficiul de brevete al SUA a acordat brevetul nr. 743.801 pe o perioadă de 17 ani, cu numele Mary Anderson, pentru „dispozitivul de curățare a geamurilor pentru mașini și alte vehicule pentru a îndepărta zăpada, gheața sau lapovița de pe fereastră”.

A încercat să vândă drepturile de folosință printr-o firmă canadiană dar s-a lovit de refuzuri pe diferite motive de la cei care considerau că dispozitivul nu are valoare comercială la cei care subliniau riscul ca șoferul să fie distras de la trafic prin acționarea acestuia.

Moștenirea

În 1917, Charlotte Bridgwood, o actriță de vodevil, a patentat o versiune îmbunătățită a ștergătorului gândit de Anderson, unul electric, dar folosind role în locul lamelor. Nici acesta nu a avut succes în rândul constructorilor auto.

Charlotte Bridgwood


În 1922, Cadillac a devenit primul producător auto care a adoptat ştergătoarele ca echipament standard. Anderson nu a profitat niciodată de invenția sa, brevetul expirând în 1920.

Invenţia este menţionată şi în serialul popular de animaţie The Simpsons.

Mary Anderson a murit la 27 iunie 1953, la vârsta de 87 de ani.


 

Vezi toata lista

Comentarii