Sir Frank Williams, un adevărat gigant al Formulei 1, a murit la 79 de ani

Fondatorul echipei Williams și cel mai longeviv conducător al unei echipe din F1 a murit liniștit în această dimineață, înconjurat de familia sa

Jumătate de secol în slujba Formulei 1

După o scurtă carieră ca șofer și mecanic, Williams a fondat Frank Williams Racing Cars în 1966, finanțând echipa din munca sa de vânzător de alimente ambulante. La început echipa a fost înscrisă în competițiile dedicate juniorilor, prima cursă în Formula 1 pentru FW Racing Cars având loc în 1969.

Strâmtorat din cauza lipsei banilor, Williams își desfășura afacerile de la o cabină telefonică după ce fusese deconectat din cauza facturilor neplătite. Apelează la Marlboro and Iso Rivolta, o companie auto italină, și, deși inițial îi promiseseră sprijinul, înțelegerea nu s-a mai realizat. Astfel, în 1976, Williams s-a asociat în 1976 cu magnatul petrolier canadian Walter Wolf care a cumpărat 60% din companie.
La sfârșitul sezonului, Wolf a decis să restructureze echipa, înlăturându-l pe Frank Williams din funcția de manager. Deziluzionat, Williams a părăsit echipa pentru a înființa Williams Grand Prix Engineering cu Patrick Head în 1977. Wolf a cumpărat 100% din Wolf–Williams Racing, iar echipa a devenit Walter Wolf Racing.

Frank Williams şi Patrick Head au achiziționat un depozit de covoare gol în Didcot, Oxfordshire și au anunțat formarea Williams Grand Prix Engineering, aceeaşi echipă care concurează încă Formula 1.

În mai 1994, după moartea lui Ayrton Senna în Williams FW16 la Imola, Williams a fost acuzat de omor din culpă în Italia, dar a fost achitat după câțiva ani. De la moartea lui Senna, fiecare șasiu de la Williams FW17 a purtat un omagiu sub forma unui mic logo Senna pe suporturile aripilor sale din față sau în apropiere.

În martie 2012, Williams a anunțat că va renunța din consiliul de conducere al Williams F1 și va fi înlocuit de fiica sa Claire Williams, deși va rămâne în continuare cu echipa în rolul de director al echipei.

Sir Frank a aniversat 50 de ani ca șef de echipă de F1 în 2019, câștigând șapte titluri de piloți și nouă campionate de constructori.

Williams a încetat să mai aibă vreo implicare la echipa Williams F1 în septembrie 2020.Tragedia familiei Williams

Sir Frank, care a suferit o leziune a măduvei spinării într-un accident de mașină în 1986, care l-a împiedicat să mai meargă, a început să-și reducă volumul de muncă în F1 în 2012, când a renunțat la conducerea Williams. Fiica lui Williams, Claire, a preluat funcția de reprezentant al familiei și mai târziu a fost numită director adjunct al echipei.

Britanicul și familia sa, inclusiv fiica Claire, care conducea echipa zilnic din 2013, au părăsit Formula 1 la începutul acestui an, după ce au vândut echipa firmei de investiții Dorilton Capital.

El a petrecut ceva timp în spital în 2016 recuperându-se de pneumonie și, ulterior, a încetat să mai călătorească la curse. De asemenea, a fost internat la spital în decembrie anul trecut.

După știrea morții lui Sir Frank, a fost publicată o declarație din partea echipei Williams: „Cu mare tristețe, în numele familiei Williams, echipa poate confirma decesul lui Sir Frank Williams CBE, fondator și fost director de echipă al Williams Racing, la vârsta de 79 de ani.
După ce a fost internat în spital vineri, Sir Frank, a murit liniștit în această dimineață, înconjurat de familia sa.
Astăzi aducem un omagiu figurii noastre mult iubite. Îi vom simți lipsa lui Frank. Solicităm ca toți prietenii și colegii să respecte dorințele familiei Williams de confidențialitate în acest moment.”

Vezi toata lista

Comentarii