Hamilton câștigă în Singapore și face un pas uriaș spre un nou titlu mondial

Pilotul britanic al echipei Mercedes, Lewis Hamilton, a câștigat duminică Marele Premiu din Singapore și și-a mărit la 28 de puncte avansul față de rivalul Sebastian Vettel, care a abandonat încă din primul tur. Pe podium au mai urcat Daniel Ricciardo (Red Bull) și coechipierul lui Hamilton, Valtteri Bottas.

Cu ploaia care a început chiar înainte de startul cursei, Vettel a plecat din pole position dar în timp ce Max Verstappen încerca să îl depășească, coechipierul lui Vettel, Kimi Raikkonen căuta să se strecoare pe interiorul primului viraj. Atunci Verstappen s-a găsit blocat între piloții Ferrari și cei trei s-au ciocnit. Olandezul de la Red Bull și Raikkonen au abandonat imediat, lovindu-l și pe Fernando Alonso, dublul campion mondial având un start excelent, reușind să ajungă aproape de locul trei. 
Vettel s-a agățat de șefia cursei, cu Hamilton urcând pe locul doi, după ce a preferat să meargă pe exteriorul primei curbe. Cu mașina, însă, avariată, germanul s-a răsucit într-o linie dreaptă, lovindu-se de un parapet și pierzând aripa față, ceea a dus la abandonul său.
Hamilton a preluat atunci conducerea în fața lui Ricciardo după ce pista a fost curățată de resturi în timpul primei ieșiri dintr-un total de trei a safety car-ului. După ce cursa a fost reluată din al cincilea tur, Hamilton a pus o distanță considerabilă între el și australian dar aceasta a fost anulată după ce Daniil Kvyat (Toro Rosso) s-a ciocnit în turul 11 de zidul din virajul 7. Din nou Hamilton și-a construit un avantaj în față după o serie de tururi rapide dar până în turul 24 pista se uscase astfel încât se putea trece la pneurile slick. Ricciardo a schimbat primul în turul 28, optând pentru ultra-softuri iar Hamilton un tur mai târziu dar tot pilotul Mercedes era cel care se distanța, doar să își vadă din nou avantajul evaporându-se după ce Marcus Ericsson (Sauber) și-a lovit mașina după un derapaj pe Podul Anderson. Până atunci, Ricciardo și Hamilton alternau cei mai rapizi timpi dar după ce cursa a fost repornită pentru ultima oară, britanicul a reușit să ia un avans suficient și în cele din urmă a terminat cu 4,5 secunde mai repede decât pilotul Red Bull.
A fost o seară excelentă pentru Mercedes, cu Valtteri Bottas terminând al treilea pe podium iar Carlos Sainz a obținut cel mai bun rezultat al carierei, pilotul Toro Rosso terminând pe 4 după ce a rezistat toată cursa atacurilor lui Sergio Perez (Force India).
Și Jolyon Palmer (Renault) a avut parte de o zi bună, în sfârșit, obținând și el cel mai bun rezultat al său de până acum în Formula 1, reușind să încheie pe 6 în fața lui Stoffel Vandoorne (Mclaren). Belgianul a terminat confortabil înaintea lui Lance Stroll care e profitat de strategia diferită la start a echipei Williams, optând pentru cauciucuri intermediare pentru canadian și de ploaie pentru coechipierul său, brazilianul Felipe Massa. Stroll a fost urmat de Romain Grosjean (Haas) cu Esteban Ocon aducând pentru Force India ultimul punct pus în joc. Massa pe 11 și Pascal Wehrlein pe 12 au fost ultimii piloți care au terminat cursa.
 
Rezultate cursă (piloți care au terminat in puncte)
 

1

Lewis Hamilton

MERCEDES

2:03:23.544

2

Daniel Ricciardo

RED BULL RACING TAG HEUER

+4.507s

3

Valtteri Bottas

MERCEDES

+8.800s

4

Carlos Sainz

TORO ROSSO

+14.471s

5

Sergio Perez

FORCE INDIA MERCEDES

+ 25.359s

6

Jolyon Palmer

RENAULT

+27.259s

7

Stoffel Vandoorne

MCLAREN HONDA

+30.388s

8

Lance Stroll

WILLIAMS

+41.696s

9

Romain Grosjean

HAAS

+43.282s

10

Esteban Ocon

FORCE INDIA MERCEDES

+44.795s

 

Clasament general piloti:
1.    Lewis Hamilton (Mercedes) 263 puncte
2.    Sebastian Vettel (Ferrari) 235 puncte
3.    Valtteri Bottas (Mercedes) 212 puncte
4.    Daniel Ricciardo (Red Bull) 162 puncte

Clasament general constructori:
1.    Mercedes 475 puncte
2.    Ferrari 373 puncte
3.    Red Bull 230 puncte
4.    Force India 124 puncte

Următorul Mare Premiu va avea loc pe 1 octombrie, în Malaysia, la Sepang.

Sursa: www.formula1.com
 

Vezi toata lista

Comentarii